Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Επικίνδυνα τα ροφήματα με κάνναβη


Επικίνδυνα εμφανίζονται ποτά και αναψυκτικά που περιέχουν κάνναβη και κυκλοφορούν ελεύθερα σε κράτη μέλη της Ε.Ε. Τροχαία ατυχήματα και αιφνίδιοι θάνατοι φαίνεται να συνδέονται με τα ροφήματα αυτά. Ανησυχία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία προωθεί τρόπους για την ορθή «χρήση» τους.
Το θέμα της κυκλοφορίας ποτών και αναψυκτικών που περιέχουν κάνναβη ζήτησε να εξεταστεί καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς με ερώτηση που έθεσε στον Επίτροπο Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών , κ. Ντάλι. Τα ποτά αυτά, αν και περιέχουν ελάχιστη από τη δραστική ναρκωτική ουσία, εντούτοις διαφημίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εταιρείες σαν να…
έχουν «θαυματουργές» ιδιότητες, αναιρώντας ουσιαστικά τις εκστρατείες των κρατών μελών κατά των ναρκωτικών.
Ο κος Τσουκαλάς έθεσε επίσης το θέμα της πλασματικής διαφήμισης και της προστασίας των ανηλίκων, ενώ αναφέρθηκε και στα «ενεργειακά ποτά», τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης ή άλλων διεγερτικών ουσιών και συχνά αναμειγνύονται με αλκοόλ, που επιτείνει τη δράση τους κάνοντας τα επικίνδυνα, καθώς έχουν συνδεθεί με αυξημένα τροχαία ατυχήματα και αιφνίδιους θανάτους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και τα ποτά που χρησιμοποιούν κάνναβη περιέχουν απειροελάχιστες ποσότητες από τη ναρκωτική ουσία, οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν προβάλλουν έντονα τις υποτιθέμενες μαγικές ιδιότητές τους που βασίζονται σε αυτή. Aυτές οι εταιρείες κερδίζουν πουλώντας στους νέους μια – κατά πάσα πιθανότατα ακίνδυνη – εκδοχή ενός ναρκωτικού. Εκχυλίσματα κάνναβης αναμειγνύονται με χυμούς φρούτων, ζάχαρη και άλλα συστατικά, παρουσιάζοντας μια ναρκωτική ουσία που είναι απαγορευμένη στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. σαν ένα εύγευστο αναψυκτικό, αποενοχοποιώντας την στα μάτια των νέων οι οποίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να δοκιμάσουν κάτι καινούριo.
Παράδοξο είναι το ότι ενώ από τη μία η κάνναβη αποτελεί μια απαγορευμένη ναρκωτική ουσία όπου γίνεται τεράστια προσπάθεια από την πολιτεία και την κοινωνία, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου της και από την άλλη κυκλοφορούν και διαφημίζονται προϊόντα που προωθούν την έμμεση χρήση της από ανηλίκους.
Απαραίτητος κρίνεται ο έλεγχος όλων αυτών των προϊόντων και της επιβολής της ορθής σήμανσής τους, η οποία θα διασφαλίζει ότι στις ετικέτες τους θα αναγράφονται όλες οι ουσίες που περιέχονται, αλλά και όλες οι πιθανές αντενδείξεις (π.χ. χρήση από παιδιά και εγκύους, ανάμιξη με αλκοόλ κλπ), σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά.
Ο κ. Νταλί, στην απάντηση του φαίνεται εξίσου ανήσυχος ως προς το θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή γνωρίζει ότι τα προϊόντα που περιέχουν ή παράγονται με βάση την κάνναβη μπορούν να θεωρούνται ως ναρκωτικές ουσίες κατά την έννοια της ενιαίας σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά (1961) και της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις ψυχοτρόποι ουσίες (1971)». Σύμφωνα με την γενική ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τρόφιμα (Κανονισμός 178/2002), οι ναρκωτικές ή ψυχοτρόποι ουσίες που καλύπτονται από τις προαναφερόμενες συμβάσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως «τρόφιμα» και, συνεπώς, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση τους στα τρόφιμα κατά την παραγωγή, την παρασκευή ή την επεξεργασία τους».
Μια από τις διαφημίσεις ποτού που περιέχουν κάνναβη αναφέρει ότι «το ρόφημα αυτό επιδρά ευφοριακά, βελτιώνει τη συναισθηματική ευεξία, αναζωογονεί και τονώνει το μεταβολισμό». Αναφέρεται επίσης ότι η… «καινοτομία» αυτή θα από Απρίλη διαθέσιμη στην ελληνική αγορά και θα πωλείται σε περίπτερα και μικροκαταστήματα αλλά και σε Καφέ – Μπαρ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου