Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Εσχατο μέτρο οι αποβολές μαθητών και εφόσον όλα τα άλλα δεν έχουν αποδώσει!

Tο υπουργείο Παιδείας, έδωσε στη δημοσιότητα και την εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία με τις συστάσεις, που ήδη είχε απευθύνει προ μηνών στους διευθυντές των σχολείων για την επίλυση προβλημάτων στο σχολείο με όπλο το διάλογο.
Στόχος του υπουργείου είναι να μη λαμβάνονται αυθαίρετα οι αποφάσεις για αποβολή (αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ονομάζεται τώρα).
Και πάλι το υπουργείο επιμένει στη χρήση του διαλόγου με τους μαθητές, ζητώντας να τηρείται η προηγούμενη ακρόαση του ανηλίκου και του κηδεμόνα του. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι σύλλογοι διδασκόντων για τις αποβολές και να είναι το τελευταίο μέτρο που θα επιβάλλεται και αφού προηγουμένως έχουν επιβληθεί άλλα μέτρα χωρίς αποτέλεσμα.
Και πάλι υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ανακοινώνεται δημόσια η «ποινή» και να αποφεύγεται η διαπόμπευση του μαθητή.
Τέλος, ο προϊστάμενος ή ο διευθυντής εκπαίδευσης επιλέγει τη σχολική μονάδα στην οποία θα γίνει η μετεγγραφή του «τιμωρημένου» μαθητή.
Ενδεικτικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν έκπληκτη η κοινή γνώμη μάθαινε ότι ένας διευθυντής Λυκείου στα Τρίκαλα απέβαλλε τρεις μαθητές επειδή αγόραζαν τυρόπιτες από το κυλικείο του γυμνασίου και όχι του λυκείου. Η απορία όλων ήταν γιατί η εσχάτη των ποινών για τους μαθητές να επιβάλλεται για…ψύλλου πήδημα.
Τότε το υπουργείο Παιδείας είχε συστήσει προσοχή, φειδώ στο μοίρασμα των τιμωριών τέτοιου είδους και κυρίως ζητούσε να υπάρχει διάλογος των μελών της μαθητικής κοινότητας.
Το θέμα των αποβολών είχε απασχολήσει και το Συνήγορο του Παιδιού, που είχε υπόψη του αποβολές γιατί κάποια παιδιά φορούσαν σκουλαρίκια, ή για φραστικούς διαξιφισμούς , ή βιντεοσκόπηση μέσω κινητού κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου