Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Μια παρέα που προβλέπει τον καιρό καλύτερα από την ΕΜΥ



Τους διαβάζουμε στο Ιντερνετ, σχεδόν καθημερινά, όταν θέλουμε να μάθουμε για τον καιρό των επόμενων ημερών. Προβλέπουν με σχετικά μεγάλη επιτυχία τον καιρό που θα επικρατήσει στη Μαγνησία και τον Βόλο, και μάλιστα ορισμένες φορές η πρόγνωσή τους είναι πιο σωστή από την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).
Τ. Μεργιάς, Μ. Σπηλιωτόπουλος, Σ. Τσακίρης και Στ. Ντάφης, έτοιμοι να «πιάσουν» τον καιρό της Μαγνησίας

Είναι οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι της Hellas Weather, που δραστηριοποιούνται χρόνια και στη Μαγνησία, μέσω δε της ιστοσελίδας τους έχουν γίνει οι καθημερινοί μας πληροφοριοδότες, όσον αφορά τον καιρό. Είναι μια παρέα τεσσάρων νέων, που πέρα από τη δουλειά τους έχουν ως ενασχόληση την πρόγνωση του καιρού. Μπαίνουν στο Ιντερνετ, διαβάζουν προγνωστικούς χάρτες, λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τα μετεωρολογικά μοντέλα και έχουν ένα πλούσιο αρχείο, που τους χρησιμεύει για να κάνουν πιο σωστές προγνώσεις. Εχουν το «μικρόβιο» της πρόγνωσης του καιρού, τους αρέσει το χιόνι, η καταιγίδα, η βροχή.
Ο Ταξιάρχης Μεργιάς, ο Μάριος Σπηλιωτόπουλος και ο Σόλωνας Τσακίρης είναι οι τρεις από τους τέσσερις ερασιτέχνες μετεωρολόγους που συνιστούν την ομάδα, η οποία ενημερώνει καθημερινά την ιστοσελίδα meteovolos.gr. Μαζί τους και ο Σταύρος Ντάφης, φοιτητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Ξεκινήσαμε να κάνουμε μια πιο οργανωμένη δουλειά όλοι μαζί για τα καιρικά δρώμενα της περιοχής μας. Γνωριστήκαμε μέσω μιας διαδικτυακής ομάδας, που λέγεται Hellas Weather. Οσοι ενδιαφέρονται για τον καιρό μπορούν να γίνουν μέλη της, να μαθαίνουν απλά νέα για τον καιρό, να στέλνουν δικές τους αναφορές, μέχρι να φτάσουν να κάνουν προγνώσεις μόνοι τους», αναφέρει ο Ταξιάρχης Μεργιάς, εκπαιδευτικός.
«Πώς ξεκινήσαμε;»
«Πρώτοι ξεκινήσαμε εγώ και ο Σόλωνας, το χειμώνα του 2002. Στην πορεία παρουσιάστηκε ο Μάριος και ο Σταύρος. Ο Σόλωνας είχε την ιδέα να φτιάξουμε τη σελίδα με τα τοπικά καιρικά δρώμενα, εκείνος ήθελε να γράφει τις προγνώσεις τις καθημερινές, εγώ να γράφω για τη δομή της ατμόσφαιρας. Ο καιρός μ’ ενδιέφερε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έφηβο. Δηλαδή, δεν διάβαζα αθλητικά, αλλά τον καιρό, στην εφημερίδα. Αυτό είναι ένα «μικρόβιο», με το οποίο γεννιέσαι.
»Σου αρέσει να χαζεύεις τα σύννεφα, όταν οι άλλοι χαζεύουν, να μην πω… Τρελαίνεσαι όταν αλλάζει ο καιρός, αισθάνεσαι όμορφα όταν πλησιάζει μια καταιγίδα, ξαγρυπνάς για να δεις αν θα χιονίσει, αν η εξέλιξη του καιρού θα είναι αυτή που προσπαθείς να μαντέψεις. Γεννιέσαι με το «μικρόβιο» και καλλιεργείται όσο περνάει ο καιρός. Αισθάνεσαι δέος βλέποντας μια καταιγίδα που πλησιάζει και την εξέλιξή της ή αν θα έρθει ο χιονιάς. Οταν ξεκίνησα είχα μόνο το πάθος για τον καιρό. Παρακολουθούσα δελτίο καιρού από το Δημοτικό. Μετά ήρθε και το θερμόμετρο και το υγρόμετρο και το βαρόμετρο».
Ο Μάριος Σπηλιωτόπουλος είναι Φυσικός και έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Μετεωρολογία. «Εχω δει τα πράγματα από μέσα και έχω απογοητευθεί πιο πολύ από τα άλλα παιδιά. Βλέπεις το σύστημα πώς λειτουργεί, πώς παράγονται οι προγνώσεις, πώς λειτουργεί η στρατοκρατούμενη ΕΜΥ, λεφτά χαμένα για το τίποτα, ραντάρ αγορασμένα και μη χρησιμοποιούμενα ποτέ και μετά μένεις γραφικά να τα παρακολουθείς όλα αυτά».
»Ξεκίνησα κι εγώ με αγάπη για τον καιρό, ακολούθησα το Φυσικό, έκανα το μεταπτυχιακό, πέτυχα το μεγάλο χιόνι το Μάρτιο του ’87. Οταν το 2006 είδα την πλημμύρα στο Βόλο και δεν υπήρχε σταθμός να την καταγράψει, εκτός από τον Σόλωνα που είχε, έκανα μια επαφή με το Αστεροσκοπείο και μπήκε σταθμός και στον Βόλο στο δίκτυο και κατόπιν στον Λαύκο με τον Σόλωνα… Να θυμηθούμε εδώ ότι η ΕΜΥ είχε σταθμό στον Βόλο μέχρι το ’83, όταν πήρε σύνταξη ο υπάλληλος, και μετά είχαν πει ότι δεν χρειαζόταν εδώ. Συναντηθήκαμε με τα παιδιά, που έχουν μεγαλύτερο πάθος από μένα, βοήθησα και λίγο στο meteovolos.gr.
»Δεν εκπροσωπούμε κάποιον φορέα, είμαστε ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες. Μαζεύουμε στοιχεία κλιματικά και συνεισφέρουμε σε όλο το δίκτυο, τόσο της Hellas Weather, όσο και της metar.gr, που έχει πάνω από 300 σταθμούς», αναφέρει ο κ. Σπηλιωτόπουλος. «Οι σταθμοί αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Το σάιτ της ΕΜΥ είναι πολύ βαρύ και δεν το βλέπει κανείς πια. Είχα φτιάξει ένα φτηνό σταθμό, που χάλασε σε μια καταιγίδα. Από μικρός είχα κι εγώ θερμόμετρα, υγρόμετρα. Σε όλα τα δωμάτια υπάρχουν από ένα ή δύο…».
Οι τρεις ερασιτέχνες μετεωρολόγοι συμφωνούν πως στο μέλλον το κλίμα θα είναι ίδιο ή λίγο πιο ζεστό. «Υπάρχουν πολλά σενάρια κλιματικά, που τα επεξεργάζονται στα κέντρα του εξωτερικού, κυρίως στον Καναδά, και τα σενάρια είναι δύο: ένα με πολύ διοξείδιο του άνθρακα και ένα με λίγο. Υπάρχουν βέβαια και τα απρόοπτα. Μπορεί να εκραγεί κάποιο ηφαίστειο, ο 11ετής κύκλος του ήλιου μπορεί να κάνει πάλι τη διαφορά», αναφέρει ο Μάριος Σπηλιωτόπουλος.
«Φέτος έπρεπε να ξεκινήσει η αύξηση της δραστηριότητας του ήλιου, αλλά βλέπουμε ακόμη ηρεμία», σημειώνει ο πολιτικός μηχανικός Σόλων Τσακίρης, ο τρίτος της παρέας των ερασιτεχνών μετεωρολόγων.
Στο Διαδίκτυο «κυκλοφορεί» πλούσια ενημέρωση για το τι σημαίνει βαρομετρικό χαμηλό ή υψηλό, τι είναι ο αυλώνας, η ψυχρή λίμνη, ο αντικυκλώνας. Επίσης, με 500 ευρώ πάνω-κάτω μπορείς να στήσεις έναν ερασιτεχνικό μετεωρολογικό σταθμό με θερμόμετρο, υγρόμετρο, ανεμόμετρο, βροχόμετρο, δείκτη ατμοσφαιρικής πίεσης.
Υπευθυνότητα
«Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την ΕΜΥ, είμαστε ερασιτέχνες. Από την άλλη, πιστεύω στην υπευθυνότητα που έχει ο κάθε ερασιτέχνης μετεωρολόγος στην πρόγνωση που θα κάνει. Εχουμε κατά μέσο όρο 130 επισκέπτες ημερησίως στη σελίδα και στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας πάνω από 140.000 επισκέπτες. Οι χρήστες αυξάνουν στατιστικά. Στη ζωή μας θέλουμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες και για τον καιρό. Εχουμε μια ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή», προσθέτει ο κ. Τσακίρης. «Εγώ πιστεύω ότι τα ακραία φαινόμενα δεν είναι περισσότερα. Εμείς μπορούμε και τα αντιλαμβανόμαστε πιο εύκολα. Εχουμε μεγαλύτερο δίκτυο σταθμών… Μην ξεχνάτε ότι και το ’87 είχαμε ακραία φαινόμενα, πριν από την κλιματική αλλαγή», απαντά ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
Οι τέσσερις συμμετέχουν και στο πανελλήνιο δίκτυο της Hellas Weather, που ξεκίνησε το 1998 στη Θεσσαλονίκη και έχει πάνω από 600 μέλη σε όλη τη χώρα. Στη σελίδα του δικτύου γράφουν και επαγγελματίες μετεωρολόγοι, που παρατηρούν τα μοντέλα διεθνών μετεωρολογικών κέντρων, για να βγει η τελική πρόγνωση.
Τέλος, οι τρεις δίνουν και μια δική τους πρόγνωση για τον ερχόμενο χειμώνα. Θα υπάρξουν, λένε, αντικυκλωνικές συνθήκες στη βορειοδυτική Ευρώπη, που συνεπάγεται σχετικά βαρύ χειμώνα στην Ελλάδα. Πρόκειται για ενδείξεις που ελπίζουν να επαληθευτούν, για να έχουμε νερό.*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου