Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Καλοκαιρινές λιχουδιές....

To καλοκαίρι έφτασε...και ήρθε ο καιρός για αλλάξουμε την διατροφή μας . Ποια ελαφριά φαγητά με βάση το ψάρι , σαλάτες και φρούτα είναι αυτά που θα πρέπει να μας συνοδεύουν τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Ψάξαμε και βρήκαμε καλοκαιρινές συνταγές που θα δώσουν ιδέες σε όλες ( και όλους) που θα ήθελαν να καλωσορίσουν το καλοκαίρι και στην διατροφή τους! Καλή όρεξη λοιπόν….





Σπαγγέτι με Θαλασσινά

Υλικά για 4 άτομα
•300 γρ. μύδια και αχηβάδες, με το κέλυφος τους
•300 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα


•300 γρ. σουπιές, καθαρισμένες
•300 γρ. γαριδοουρές, με το κέλυφος τους
•1/2 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
•2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
•3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
•1 κουταλάκι κοπανισμένο κόκκινο πιπέρι
•1/2 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
•αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
•500 γρ. σπαγγέτι

Εκτέλεση

Τρίβετε τα μύδια για να καθαρίσουν και τα αφήνετε να μουσκέψουν μαζί με τις αχηβάδες, για Ι ώρα. Κόβετε τα καλαμαράκια και τις σουπιές σε μικρά κομμάτια. Σ' ένα μεγάλο τηγάνι, βάζετε 3 κουταλιές λάδι, προσθέτετε τα μύδια και τις αχηβάδες, και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά ώσπου να ανοίξουν. Πετάτε όσα παραμείνουν κλειστά. Κρατάτε μόνο τη σάρκα τους, αλλά αφήνετε μερικά στην άκρη για να στολίσετε την πιατέλα σερβιρίσματος. Κατόπιν ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σ' ένα μεγάλο τηγάνι και σωτάρετε το σκόρδο, το μαϊντανό και το κόκκινο πιπέρι για 2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα καλαμαράκια και τις σουπιές. Αλατοπιπερώνετε, μαγειρεύετε για λίγο και προσθέτετε το κρασί. Μαγειρεύετε για 12 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε τις γαριδοουρές. Έπειτα από 5 λεπτά, προσθέτετε τις αχηβάδες και τα μύδια. Ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το σκεύος και το αφήνετε στην άκρη. Στο μεταξύ, βράζετε τα σπαγγέτι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, ώσπου να γίνουν αl dente. Τα σουρώνετε και τα προσθέτετε στο τηγάνι με τη σάλτσα των θαλασσινών. Ανακατεύετε για Ι -2 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Μεταφέρετε τα σπαγγέτι σε μια ζεστή πιατέλα και σερβίρετε.



Γαριδοσαλάτα

Υλικά (για 4 άτομα)



*500 γραμ. γαρίδες

*1 κόκκινη σγουρή σαλάτα

*1 μέτριο αγγούρι

*200 γραμ. φέτα σε κυβάκια

*1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

*1 λεμόνι

*5-6 ντοματίνια ή μια ντομάτα

Για το ντρέσινγκ

* ελαιόλαδο

* χυμό λεμονιού

* αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι

Eφαρμογή 

1. Καθαρίζετε τις γαρίδες αφαιρώντας το κέλυφος και το μαύρο εντεράκι τους. Τις πλένετε και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.

2. Πλένετε, καθαρίζετε τα λαχανικά σας και τα κόβετε. Ξεφλουδίζετε το λεμόνι βγάζοντας τις φετούλες του χωρίς την άσπρη μεμβράνη τους.

3. Βάζετε σε κάθε πιάτο μερικά φύλλα από τη σαλάτα και από πάνω μοιράζετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φέτα. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και βάζετε τη φέτα.

4. Αναμειγνύετε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και περιχύνετε τη σαλάτα. Πασπαλίζετε με τον άνηθο και διακοσμείτε με τις φετούλες λεμονιού.




Kρέμες με μπανάνα

Υλικά για 4-6 άτομα
•1 φλιτζ. τυρί μασκαρπόνε ή ανθότυρο
•1 1/4 φλιτζ. σως ανγκλέζ


•2/3 φλιτζ. στραγγιστό
•Γιαούρτι
•4 μπανάνες
•Χυμό από 1 λάιμ.
•1/2 φλιτζ. πέκαν, χοντροκομμένα
•1/2 φλιτζ. maple syrup

Eκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε το μασκαρπόνε, τη σως ανκλέζ και το γιαούρτι, ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σκεπάζεται το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο. Κόβετε τις μπανάνες σε διαγώνιες φέτες και τις βάζετε σε μπολ. Περιχύνετε με το χυμό λάιμ και ανακατεύετε καλά. Μοιράζετε την κρέμα -όχι όλη- σε 4 ή 6 μπολ σερβιρίσματος και προσθέτετε σε κάθε μπολ μία γεμάτη κουταλιά από το μείγμα μπανάνας. Σκεπάζετε τις μπανάνες με μία στρώση από την υπόλοιπη κρέμα και τελειώνετε με τις υπόλοιπες μπανάνες. Πασπαλίζετε με τα πέκαν και περιχύνετε με το maple syrup. Βάζετε τα μπολ στο ψυγείο για 30 επτά προτού σερβίρετε.


Σαλάτα με Ρόκα και Μοτσαρέλα και Πολτό Ελιάς

Υλικά

*1 ματσάκι ρόκα

* 2 ντομάτες

*1 κομμάτι τυρί μοτσαρέλα

*2 κουταλιές πατέ μαύρης ελιάς

*1 1/2 κουταλιά της σούπας ξίδι μπαλσάμικο

Πλένετε τα φύλλα της ρόκας και τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Καθαρίζετε και κόβετε και την ντομάτα.

Τοποθετείτε τα λαχανικά σε ρηχό πιάτο ή σαλατιέρα και από πάνω βάζετε τη μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλετε.
Περιχύνετε τη σαλάτα σας με τον πολτό ελιάς, ραντίζετε με το μπαλσάμικο και σερβίρετε.


Πέστροφα με μάραθο και μανιτάρια 

Συστατικά
1 φινόκιο (μαραθόριζα)
4 φιλέτα πέστροφας
2 κ.σ. ηλιέλαιο
170 γρ. μανιτάρια κομμένα φέτες
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
3 κ.σ. Περνό ή ούζο
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

Καθαρίστε το φινόκιο από τα λεπτά φυλλαράκια του και κρατήστε τα στην άκρη. Κόψτε το βολβό σε φέτες, βράστε τις σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 8', μέχρι να μαλακώσουν λίγο και στραγγίστε.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεστάνετε μία κ.σ. ηλιέλαιο, βάλτε το ψάρι με την πλευρά της σάρκας να ακουμπά στο σκεύος και σιγοψήστε για 2'. Γυρίστε και ψήστε για 3' ακόμα, μέχρι να μαλακώσει. Βγάλτε με προσοχή από το τηγάνι και διατηρήστε το ζεστό.

Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι, ρίξτε τα μανιτάρια και ανακατέψτε για 2'. Προσθέστε το φινόκιο, το σκόρδο και το Περνό (ή το ούζο), σκεπάστε με ένα αλουμινόχαρτο ή καπάκι και αφήστε να σιγοψηθούν για 4'.
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και ανεβάστε τη φωτιά. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, αφήστε να περάσουν άλλα 2' ανακατεύοντας.
Τοποθετήστε τα φιλέτα της πέστροφας σε ζεστά πιάτα και περιχύστε με τη σάλτσα. Γαρνίρετε με τα φυλλαράκια του φινόκιοκαι σερβίρετε με βραστές πατάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου