Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Αγάπησε τον εαυτό σου και οι άλλοι... θα σε αγαπήσουν!

Η αγάπη και η εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας είναι οι δυο πυλώνες που επιτρέπουν την είσοδο της αυτοεκτίμησης. Όπως δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε κάποιον αν δεν τον εμπιστευόμαστε, ούτε να τον αγαπήσουμε αν δεν τον αποδεχτούμε, έτσι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε και τον εαυτό μας αν δεν τον εμπιστευτούμε, ούτε να τον αγαπήσουμε αν δεν τον αποδεχτούμε όπως ακριβώς είναι: με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του.
Αγαπώ τον εαυτό μου, σύμφωνα με τους ειδικούς της ανθρώπινης ψυχολογίας και συμπεριφοράς, σημαίνει ότι ενδιαφέρομαι γι αυτόν, τον φροντίζω, του αναγνωρίζω το δικαίωμα να υπάρχει και να εκφράζεται αυθεντικά. «Άτομα χωρίς αγάπη για τον εαυτό τους, κι επομένως χωρίς αυτοεκτίμηση», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια κ. Νάνσυ Χριστοφόρου, «τείνουν να παραμελούν τον εαυτό τους και σε ακραίες περιπτώσεις να αυτοκαταστρέφονται».



 


Βήμα 1ο
Αποδεχτείτε ότι δεν είστε και δεν θα μπορέσετε ποτέ να είστε τέλειοι. Και παράλληλα κατανοήστε ότι για να σας αγαπήσουν και να σας εκτιμήσουν οι άλλοι δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι. Άλλωστε, γύρω σας υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι;

Βήμα 2ο
Εντοπίστε τα συμπτώματα ή τις συμπεριφορές σας που οφείλονται στην έλλειψη αυτοεκτίμησης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι εύκολο να το καταλάβουμε: Κοκκινίζουμε, παγώνουμε, ιδρώνουν τα χέρια μας, σφίγγεται το στομάχι μας, τραυλίζουμε, τα χάνουμε, κόβεται η αναπνοή μας, τρέμουν τα πόδια μας κ.λπ. κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα ή έναν άνθρωπο. Σε πολλές όμως περιπτώσεις η έλλειψη αυτοεκτίμησης κρύβεται καλά πίσω από συμπεριφορές που εμείς τις αποδίδουμε αλλού. Παράδειγμα 1ο: Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να δημιουργήσει μια σχέση ζωής και αλλάζει τον έναν ερωτικό σύντροφο μετά τον άλλο δεν είναι ένας «δήμιος» που εκτελεί εν ψυχρώ τους συντρόφους του εγκαταλείποντάς τους, αλλά θύμα της έλλειψης αυτοεκτίμησης. Τους «φεύγει» πριν τον «φύγουν» εκείνοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου