Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

"Ξεχάστε τα μάρμαρα του Παρθενώνα"


Μπαράζ αντιδράσεων έχει προκαλέσει η συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου στην αυστραλιανή εφημερίδα «The Sydney Moring Herald» που μεταξύ άλλων απορρίπτει το ενδεχόμενο να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, στο ένθετο Spectrum της εφημερίδας, ο Νιλ Μαγκρέγκορ τονίζει: «Τα συγκεκριμένα αντικείμενα έχουν νόημα μόνο όταν εκτίθενται στο σύνολό τους, ως αφηγητής όλης της ανθρώπινης ιστορίας, συνεπώς είναι απαραίτητο να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ώστε όλος ο κόσμος να τα επισκεφθεί, εφόσον δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον Παρθενώνα».



Ωστόσο, υποστήριξε πως το μουσείο είναι πρόθυμο να τα δανείσει με σειρά προτεραιότητας στην Ελλάδα κάτι το οποίο είχε προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση και είχε εισπράξει αρνητική απάντηση.
Εν ολίγοις, οι «φίλοι» μας οι Βρετανοί ζητούν να μας δανείσουν κάτι το οποίο μας ανήκει και αποτελεί μέρος της ιστορίας μας;
Σημειώνεται πως το Βρετανικό Μουσείο στο παρελθόν έχει εκδώσει αρκετές ανακοινώσεις μέσω των οποίων ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο.
Όταν εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Ακρόπολης είχαν εμφανιστεί πρόθυμοι να δανείσουν τα μάρμαρα υπό την προϋπόθεση η ελληνική κυβέρνηση να αναγνώριζε το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Βρετανικό Μουσείο. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή και η υπόθεση παραμένει ανοικτή.
Πραγματικά χρειάζεται θράσος για να έχεις τέτοιες απαιτήσεις. Για άλλη μία φορά μας εμπαίζουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου