Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Twitter WTF?

Καθώς καθόμουν και twittara μία νέα κατάσταση στο Twitter μου άκουσα μία φώνη από πίσω μου να λέει τί είναι το ''Twitter''? Η αλήθεια είναι πως έχουν γραφτεί πολλά άρθρα, που σκοπό έχουν να δώσουν στους ανθρώπους μερικές βασικές πληροφορίες για το νέο αυτό “πουλάκι” και όταν λέμε “πουλάκι” εννοούμε το logo του twitter.


Το Twitter λοιπόν είναι μια δωρεάν social network και micro-blogging υπηρεσία, η οποία επιτρέπει στους χρήστες του να γράφουν σύντομα μηνύματα και να διαβάζουν τα μηνύματα άλλων χρηστών της υπηρεσίας (τα γνωστά ως tweets).
Social Network υπηρεσία εννοούμε κάθε τι με το οποίο μπορούμε να “δικτυωθούμε, να κάνουμε ένα δίκτυο ανθρώπων δηλαδή, δια μέσω του δικτύου υπολογιστών, δηλαδή του Internet”.
Micro-Blogging? Ας αναλύσω τις λέξεις: Ως Blogging αναφέρουμε όλα όσα κάνουμε γύρω από το Blog μας. Αναλύω ακόμα πιο βαθιά : Έχουμε ένα blog...και εκεί δημοσιεύουμε post (άρθρα), Video, βάζουμε τα Link που μας αρέσουν, δίνουμε την δυνατότητα να εγγραφούν όσοι χρήστες θέλουν να συμμετέχουν και αυτοί με σχόλια ή και ολόκληρα post. Όλο αυτό είναι το Blogging με πολύ απλά λόγια. Micro-Blogging τώρα είναι αυτό που δίνουν υπηρεσίες όπως το Twitter όπου αρχικά κάνεις μια εγγραφή και δημιουργείς ένα λογαριασμό (account), αποκτάς κάτι που μοιάζει σαν “η σελίδα μου στο Twitter” και μετά μπορείς πολύ απλά να  δημοσιεύεις – μεταδίδεις- μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρες, τα οποία αποθυκεύονται και παραμένουν ως ιστορικό το ένα κάτω από το άλλο, επιδέχονται σχόλια πάλι μέχρι 140 χαρακτήρες και η έννοια “εγγραφή φίλων και γνωστών” αντικαθήστατε με το “σε κάνω follow”.

   

“Σ’ ακολουθώ – Μ’ ακολουθείς”

Τώρα γεννάται το μέγα ερώτημα: “Άντε και έγραψα ένα μήνυμα, Ποιος θα το δει; Ποιος θα το διαβάσει;” Αρχικά κανείς! Ναι δεν κάνω πλάκα. Ουσιαστικά με το που γραφτείς πρέπει να φτιάξεις ένα δίκτυο (είδατε που σας τα έλεγα παραπάνω;), ένα δίκτυο ανθρώπων, φίλων  σου, συγγενών σου, συναδέλφων σου κλπ.  Όλους αυτούς πρέπει ή να τους ανακαλύψεις μέσα στο Twitter – εάν είναι γραμμένοι και αυτοί – με έναν από τους τρόπους που περιγράφονται παρακάτω, ή να τους προσκαλέσεις να γραφτούν κι εκείνοι για να επικοινωνείτε. Σκέψου ότι  εσύ  πια, είσαι ήδη χρήστης του twitter και θα ήθελες να τους πεις : “Εγώ γράφτηκα έλα και εσύ εδώ, να τα λέμε και να ακούω τα κελαϊδίσματά σου πουλάκι μου”.
Δηλαδή του λέτε  “Ακολουθήστε με” (στη γλώσσα του Twitter, του ζητάτε να σας κάνει “follow”) για να μαθαίνετε τα νέα μου. Με την σειρά σας και εσείς μπορείτε να τον προσθέσετε στην λίστα όσων ακολουθείτε, ώστε να λαμβάνετε τα δικά του updates (τον προσθέτετε στο “following”). Φυσικά μπορείτε να κάνετε follow – να ακολουθείτε – και όποιον άλλον βρείτε στο Twitter και θέλετε να παρακολουθείτε τα μικρο-μηνύματα που δημοσιεύει, χωρίς να σας ακολουθεί και αυτός υποχρεωτικά.


Ουσιαστικά στον λογαριασμό σας θα σχηματιστούν δύο σύνολα ανθρώπων των
followers : Αυτών που σας ακολουθούν, σας διαβάζουν δηλαδή και με το που γράψετε κάτι ειδοποιούνται και το μαθαίνουν και των
following  : Αυτών που ακολουθείτε εσείς και ότι γράψουν το μαθαίνετε.
Γενικά ισχύει η λογική “Σ’ ακολουθώ – Μ’ ακολουθείς” καθώς και για λόγους ευγένειας, εάν σας ακολουθήσει κάποιος τότε και εσείς θα κάνετε πιθανότατα το ίδιο και για αυτόν.

Τελικά τι είναι το Twitter ?

Το Twitter είναι το απόλυτο μέσο για να μένεις συνέχεια σε επαφή με τους φίλους σου, ή και άλλους που μπορεί να μη γνωρίζεις προσωπικά, αλλά σε ενδιαφέρει να μαθαίνεις τα νέα τους και τις απόψεις τους, όπως επίσης  είναι και το εργαλείο για να ανακοινώνεις ότι θες να μοιραστείς με τους άλλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου